Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Relació de recomanacions de diagnòstic per la imatge

Essencial és una iniciativa que identifica pràctiques clíniques de poc valor i promou recomanacions per tal d'evitar-ne la realització. Més informació al web essencialsalut.gencat.cat 

Radiografia de tòrax en el diagnòstic de l'asma en població pediàtrica

En població pediàtrica no es recomana la realització rutinària de la radiografia de tòrax pel diagnòstic d’asma.

Radiografia en lesions traumàtiques agudes de turmell-avantpeu i genoll
No es recomana una radiografia simple de forma sistemàtica per al diagnòstic de lesions traumàtiques agudes de turmell-avantpeu i genoll en pacients adults, en absència d’un resultat positiu en aplicar les regles d’Ottawa. 

Radiografia de tòrax per al control i seguiment de la pneumònia adquirida en la comunitat
En pacients adults amb pneumònia adquirida en la comunitat que responen favorablement al tractament antibiòtic, la radiografia de tòrax per al control i seguiment no aporta valor al maneig clínic del pacients. (3.5.2015)

Radiografia d'abdomen simple i dolor abdominal agut  (11.02.2015)
En el dolor abdominal agut la radiografia d'abdomen simple no aporta valor afegit al maneig del pacient, excepte si hi ha sospita d'oclusió intestinal, perforació de víscera buida, còlic nefrític per litiasi radioopaca i cossos estranys.

Estudi radiogràfic de columna en escoliosi idiopàtica (29.09.2014)
No s'haurien de realitzar rutinàriament estudis radiogràfics de columna completa en pacients amb sospita d'escoliosi idiopàtica. Així mateix, en el seguiment clínic del pacient amb diagnòstic d'escoliosi idiopàtica no s'haurien d'utilitzar tècniques radiogràfiques no optimitzades.

Densitometria mineral òssia DXA en persones sense tractament farmacològic per prevenir fractures per fragilitat (04.03.2013)
En persones sense tractament farmacològic per a prevenir les fractures per fragilitat, el interval entre mesures de la densitat mineral òssia (DMO) per al control evolutiu de la DMO, és com a mínim de dos anys.

Mamografia en dones menors de 50 anys i sense risc addicional (04.03.2013)
En dones menors de 50 anys sense factors de risc addicional de càncer de mama, no es recomana el cribratge rutinari mitjançant mamografia. La periodicitat del programa de cribratge de càncer de mama (en dones de 50-69 anys) hauria de ser de dos anys.

Proves complementàries cardíaques en persones asimptomàtiques (04.03.2013)
En persones sense símptomes, ni comorbiditats, ni risc cardiovascular significatiu, l'electrocardiograma i les proves d'imatge cardíaques no aporten informació rellevant.

Proves d'imatge en l'avaluació de cefalees (04.03.2013)
En malalts amb mal de cap (cefalea) i sense complicacions ni simptomatologia neurològica addicional, les proves d'imatge no aporten valor al maneig del pacient.

Proves d'imatge en la sinusitis en l'edat pediàtrica (06.08.2014)
No s'hauria de recomanar la realització d'estudis d'imatge en nens i nenes amb sinusitis llevat de la persistència de manifestacions clíniques greus, complicacions o indicació de cirurgia.

Proves d'imatge en lumbàlgia (04.03.2013)
En malalts amb dolor lumbar (lumbàlgia), durant les primeres sis setmanes i en absència de signes d'alerta, les proves d'imatge no aporten valor al maneig clínic del pacient.

Radiografia de tòrax en el diagnòstic de la bronquiolitis en població pediàtrica (12.08.2014)
En el diagnòstic de la bronquiolitis no es recomana fer radiografia de tòrax de manera sistemàtica.

Radiografia de tòrax preoperatòria en persones asimptomàtiques (04.03.2013)
En persones asimptomàtiques, la realització rutinària d'una radiografia de tòrax preoperatòria no aporta valor al maneig del malalt.

Data d'actualització: 03.06.2015